افراد و شرکت هایی که در عرصه تجارت فعالیت می کنند اعم از صنعتی و خدماتی برای این منظور که تولیدات و خدمات خود را بتوانند به بازار و مخاطبان معرفی نمایند و سهمی از فروش و ارائه خدمات را در بازارهای هدف بدست بیاورند و همچنین نوع و کیفیت کالا یا خدمات خود را در ذهن مخاطب نهادینه کنند نیاز به یک علامت دارند که معرف آنها باشد. علامت تجاری باید مبدعانه و مبتکرانه باشد و بتوان بوسیله ان بین محصولات و خدمات تمایز ایجاد کرد . همچنین باید به گونه ای طراحی شده باشد که مخاطب را دچار اشتباه نکند.
مخاطب با دیدن آن علامت کالا یا خدمات خاصی را به یاد می آورد اینچنین علامت موجب می شود محصولات و خدمات موجود در بازار از یکدیگر تمیز داده شوند.
در صورت ثبت علامت تجاری مالک علامت با تادیه هزینه مقرر شده جهت حفاظت از علامت خود ابن اطمینان را بدست می آورد که علامت را بصورت انحصاری در اختیار دارد و فرد دیگری اجازه ی استفاده از آن را نخواهد داشت و مصرف کننده بوسیله ی آن علامت موفق به شناخت محصولات یا خدمات مورد نظر خود می شود.
با نظارت مراجع قانونی بر علامت در بیشتر جوامع از تقلب و تخلف و سوء استفاده از این علامت ها پیشگیری به عمل آمده است.
علامت های تجاری که در تهران باید ثبت شوند باید متقاضی شرایطی را برای ثبت داشته باشد که علامتی که انتخاب می کند بر چه اساس و قوانینی باید انتخاب نماید دقت به این موضوع می تواند سهولتی را در ثبت داشته باشد.
برند هرگونه حرف، عدد، تصویر، نماد، رنگ، برچسب و یا خط و خطوط و ترسیم و یا ترکیبی از این علائم بصورت دو بعدی و سه بعدی است که به محض اینکه بتواند شرایط لازم را داشته باشد می تواند به نام متقاضی ثبت برند به نام خورده و تعلق خود را به فردی اثبات کند.
برای این منظور باید برند مطابق با شرایط خاصی نباشد. یعنی برخی از فاکتورهای موجود در برند و طرح ان باعث می شوند برند به ثبت نرسد. این فاکتور ها عبارتند از:
واژه های عام : واژه هایی که کاربرد همگانی دارند و عمومیت داشته و نمی تواند تخصیص داده شود. مانند میز، کیف، ماشین و …
واژه های توصیفی : کلماتی که کاربرد ان ها برای توضیح و تفسیر نوع کالا ها و خدمات می باشد و نمی تواند تخصیص داده شود. مانند ترش برای سرکه، شیرین برای شیرینی و …
علائم گمراه کننده و فریب دهنده : علائم و نشانه هایی که مصرف کننده و مشتری را نسبت به اصالت و ماهیت و یا حتی مبدا جغرافیایی کالا و خدمات به اشتباه خواهند انداخت. مثلا برای کیف استفاده از نماد گاو مستلزم تولید چرم طبیعی است در غیر اینصورت نماد گاو گمراه کننده تلقی خواهد شد.
علائمی که مخل نظم عمومی و اخلاق حسنه باشند : هرگونه ترکیبی از عکس ها و نماد هایی که در خور شعونات اسلامی و فرهنگ جامعه مصرف کننده نباشد و به عنوان حروف زشت و یا تصاویر نا متجانس شناخته شوند.
علامت ها نشانه هایی می باشند که از یکی از این موارد طرح، عکس،واژه، عبارت،سمبل و خطوط و.. یا تلفیقی از آنان تشکیل شده و دارای معنی و مفهوم می باشند و همچنین قبلا به ثبت نرسیده باشند.در ثبت علامت باید ااز واژه های فارسی استفاده شود و در صورتی که بخواهید از حروف لاتین استفاده کنید باید دارای کارت بازرگانی باشید.
برای ثبت علامت تجاری قاونون محدودیتهایی را اعمال کرده است که به شرح آن می پردازیم:
1- افراد و شرکتها مجاز به بکارگیری علایم رسمی،دولتی و مملکتی- مانند پرچم ایران،علامتهای وزارتخانه ها،هلال احمر،علامتهای نیروهای مسلح و…نمی باشند.
2-چنانچه خود یا مشابه یک علامت پیش از این ثبت شده باشد.
3-از علامت هایی که با عفت عمومی و ظوابط اجتماعی در تضاد باشد.
4-علامت هایی که از کلمات عمومی در آن استفاده شده باشد و قانونا نشود از آنن به عنوان علامت تجاری استفاده کرد.
مواردی را دولت تعیین کرده که می بایست برای آنها علامت تجاری در نظر گرفته شود و غیر از آن اخذ علامت تجاری به صورت اختیاری می باشد.
افرادی که علامت را به ثبت می رسانند مجاز هستند از آن بصورت انحصاری استفاده نمایند.
علامت تجارت را می توان انتقال داد و مطابق مقرارت قانون ثبت علایم و اختراعات ایران باید آن را ثثبت کرد.
اجازه استفاده از علامت ثبت شده به دیگران در ایران باید به ثبت برسد.
پس از ثبت گواهی ثبت علامت برایی شما صادر می شود.
علامت ثبت شده برای مدت زمان 10 سال اعتبار دارد.
اگر قصد به ثبت رساندن چند علامت را دارید باید برای هرریک از آنها به صورت جداگانه اظهارنامه تنظظیم کنید.
چنانچه آدرس خود را تغییر دهید مادامیکه ثبت نشده باشد قابل اجرا نخواهد بود.
الف- شخص حقیقی
شخص حقوقی:
اگر در علامت تجاری شما حروف لاتین بکار نرفته باشد نیازی به ارائه کارت بازرگانی نیست.
مراحل ثبت برند به شرح ذیل می باشد:
درخواست کننده باید بعد ازاینکه آگهی رسمی منتشر شد ، به اداره ثبت علامت تجاری مراجعه کرده و گواهینامه ثبت علامت تجاری خود را اخذ نماید.